SIKÇA SORULAN SORULAR

Soru : Sünnet yaptıralım mı?         
Cevap :

Bazı tıbbi durumlar dışında sünnet yaptırmanın sağlık üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi yoktur. Ülkemizde sünnet çok büyük oranda yapıldığı için ,okul çağı ve sonrasında oğlunuz diğer çocuklarla karşılaştırmaya girecek, eğer sünnetsiz ise akranları tarafından üzerinde bir baskı oluşacaktır.Bu yüzden yapılması daha uygundur.

Soru : Sünnet için en uygun zaman aralığı nedir?
Cevap :

Bebeklerde ilk 3-6 ay en uygun dönemdir.
1-12 aylık sürede de  lokal anesteziyle sünnet  yapılır.
12-24 ay arasında genel anestezi altında yapmak en uygunudur.
2-6 yaş arasında tıbbı gereklilik yoksa sünnet yapılmaz. ( Freud’un fallik dönemi )
7 yaşından sonra, çocukla iletişim kurarak, onun katılımı ve onayı ile lokal anesteziyle sünnet yapılır. % 5-10 gibi bir oranda aşırı korku,kaygı nedeniyle iletişim kurulamaz ise veya ek bir tıbbi durum varsa yine çocuğun onayı alınarak genel anesteziyle sünnet tercih edilir.

Soru : Sünneti kim yapmalı ?
Cevap :

Sünnet ciddi bir cerrahi girişimdir. Bu yüzden bunun eğitimini yeterince almış ,çocuk psikolojisini bilen,deneyimli bir Çocuk Cerrahı ya da Çocuk Üroloji uzmanı tarafından, uygun bir ortamda yapılması uygundur. 

Soru : Sünnet nerede yapılmalı ?
Cevap :

Sünnet eğer lokal anestezi ile yapılacaksa buna uygun donanım içeren bir klinik, ya da  genel anesteziyle yapılacaksa hastane ameliyat odasında yapılması uygundur. Ev ya da farklı sosyal ortamlarda yapılması uygun değildir.

Soru : Sünnet nasıl yapılıyor?
Cevap :

Kliniğimde 27 yıldır cerrahi yöntem ile sünnet yapıyorum. Bistüri yardımıyla deriyi alıp , emilebilen,çok ince dikiş malzemesiyle estetik olarak dikiyorum. Estetik dikiş nedeniyle herhangi bir pansumanla sarmıyorum penisi.Bu sünnet sonrası ağrı ve konfor açısından çok önemli. 2-3 hafta içinde dikiş vücut tarafından emiliyor.

Soru : Sünnet işlemi ne kadar sürmektedir?
Cevap :

Sünnet 13 dk süren bir cerrahi girişimdir.

Soru : Çocuğum bu travmayı nasıl atlatacak?
Cevap :

Çocuklar için her türlü cerrahi girişim bir travmadır fakat sünnet kendi özelinde daha da önemli bir yere sahiptir.
Kliniğimizde ilk karşılaşmadan itibaren çocuk sürecin içerisine katılmaktadır.
Onun kararı ve katılımıyla yapılan sünnet sırasında çocuğunuz film izlerken sünnet işlemi yapılmaktadır.
Mümkün olduğunca güzel anılarla kliniğimizden ayrılan çocuk ve aile için daha sonrasında da 7-24 ulaşılabilir olarak danışmanlık desteği vermekteyiz.

Soru : Sünnet sonrası bakımda çok sorun yaşar mıyım?
Cevap :

Sünnet sonrasında bakımı size anlatılan şekilde yaptığınız sürece bir sorun yaşamazsınız.Size önerdiğimiz şeylerin dışına çıkarsanız hem siz hem de çocuğunuz zorlanabilirsiniz.

Soru : Sünnet sonrası hangi durumlar acildir?
Cevap :

Sizi endişelendiren her türlü durum acildir ve bana ulaşabilirsiniz her an .

Soru : Hangi durumlarda sünnet yapılmaz?
Cevap :

Hipospadias ve penis eğriliğinde sünnet yapılmaz.Çünkü bu anomalilerin düzeltilmesi sırasında sünnet derisi kullanılır ve sünnet te bu operasyon sırasında yapılır.

Soru : Hangi durumlarda mutlaka sünnet yaptırmalıyız?
Cevap :

Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları ve balanit(penis başı veya penis ucunun iltihaplanması) varlığında sünnet yaptırmak faydalı olabilir.